42.


Биолозите най-сетне успяха да ни дадат отговора на въпроса за живота, Вселената и всичко останало.

Този отговор, както вече част от четящите знаят, е 42. А въпросът е „Колко милиона протеинови молекули има в една клетка?“.

Отчитайки фактът, че клетките са основни структурни единици на живота, надали е възможно отговора на учените от Университета на Торонто,  да е по-задоволителен и съвсем в унисон с отговора, посочен в известната научно-фантастична творба на Дъглас Адамс – „Пътеводител на галактическия стопаджия“.

Активността на протеините определя функционирането на клетките и комуникацията помежду им. Под въздействието на околната среда клетъчната протеома – комбинацията от всички протеини в една клетка – постоянно се променя. За да могат да изучат и да разберат по-дълбоко тези промени, учените трябва първо да знаят колко протеини има в дадена клетка. Което е било и целта на текущото изследване.

Обект на конкретното проучване са били Saccharomyces cerevisiae – едноклетъчен вид дрожди, които се приемат като модел за изучаване в клетъчната биология. За точното определяне на броя протеини, учените са анализирали данните от 21 отделни проучвания.

Създаването на надеждна методология за преброяване броя протеинови молекули може да бъде от критично значение с оглед, че при хората има немалък брой заболявания (сред които Алцхаймер), включващи неправилно функциониране на протеините в клетката.

О и ако не сте чели „Пътеводител на галактическия стопаджия„, направете си услуга и поправете този пропуск. Ще попаднете на една от най-оригиналните и забавни истории, разказвани някога…


Източник: www.cell.com

Снимка: www.desktopbackground.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори