Нов закон налага използването на софтуер с отворен код за държавния сектор


Българският парламент прие допълнение към Закона за електронното управление, с което задължава софтуера, създаван за нуждите на държавата да бъде задължително с отворен код.

Според новия чл. 58а, влизащ в сила от този месец, новите разработвани компютърни програми трябва да отговарят на критериите за отворен код. Техният код, дизайна на интерфейсите и базите данни трябва да са публично достъпни чрез специално хранилище за контрол на версиите и да няма ограничения по отношение използването, изменението или разпространението им.

Свободният достъп до кода позволява на всеки експерт да го изследва, разучава и при установяването на съществуващи програмни грешки и пролуки в сигурността – да уведомява властите и дори да предложи работещо решение. Не по-малко важна е и възможността изхождайки от вече направена система, да се създават нови системи за специализирани нужди, които заимстват част от кода и функционалността на вече съществуващите. Освен това използването на свободен код ще елиминира опасността властите да се обвържат с точно определен доставчик на софтуер и да са зависими от него.

Разбира се, наличието на закон не означава, че той автоматично ще бъде спазван от деня на приемането си. Много вероятно е определени софтуерни компании да се опитат да намерят възможни пролуки в закона, чрез които да го заобиколят. Но при всички положения, самото приемане на подобен закон е стъпка в правилната посока.

Пълният текст на закона можете да намерите тук.


Снимка: Johannes Spielhagen

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори