Опит за исторически полет на Марс!


ОБНОВЛЕНИЕ 2: Видео, заснето през очите на марсохода, показва този наистина исторически миг!

ОБНОВЛЕНИЕ 1: Първият опит за полет на Марс УСПЯ! Наистина исторически момент, който със сигурност ще бъде запомнен. Първите данни от монтирания на хеликоптера висотомер сочат, че той се е отделил от повърхността, издигнал се е на желаната височина, след което се е спуснал обратно. В идните дни учените очакват пристигането на първите снимки и видеа от днешния успешен опит. След това ще се пристъпи към планиране на следващите полети, при които летящия апарат ще облети части от местността, в която работи марсохода Perseverance. Предстоят вълнуващи моменти, със сигурност!

 

117 години след като братя Райт правят първия успешен полет с моторно летателно средство, учените от NASA се канят да сторят същото…, но на Марс! Вижте кога и как да гледате този исторически опит на живо!

Малкият хеликоптер Ingenuity бе доставен на Марс преди около месец, на борда на успешно кацналия марсоход Perseverance. Апаратът ще се опита да се издигне на 3 метра над марсианската повърхност и да се задържи там поне половин минута. Ако този опит е успешен, в идните месеци ще предстоят няколко продължителни полета, при които той ще облети колкото е възможно повече територия на мястото, на което наземния апарат извършва проучванията си.

Да се полети на Марс е почти непосилна задача. Атмосферата там е едва 1% от земната, което прави издигането дори на най-леките товари мъчна задача. А когато това се случва на разстояние от почти 280 милиона километра, на планета, на която човешки крак все още не е стъпвал, то това се превръща в монументално трудна задача.

Можете да гледате живото излъчване на опита за полет на Марс в YouTube канала на NASA, насрочено за 13:15 наше време:


Източник и снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори