Доклад на ООН предупреждава за опасно глобално затопляне в рамките на 5 години


В нов доклад на ООН се предупреждава, че светът е на ръба на критичен праг на глобално затопляне, който може да предизвика необратими климатични промени.

Според Световната метеорологична организация през някоя от следващите пет години има 66% вероятност средногодишната температура на земната повърхност временно да надхвърли 1,5 °C над прединдустриалните нива.

Това ще бъде първият случай в историята на човечеството, в който е регистрирано такова увеличение. Учените предупреждават, че надхвърлянето на прага от 1,5 °C значително увеличава риска от достигане на критични точки, които могат да предизвикат верижни катастрофални последици за хората и природата — като разпадане на ледени покривки, екстремни горещи вълни, силни суши и екстремни метеорологични явления.

Границата от 1,5 °C беше договорена от близо 200 държави в Парижкото споразумение от 2015 г., като максималното ниво на затопляне, което трябва да се избегне, за да се предотвратят опасни смущения в климатичната система. Сегашните ангажименти на държавите за намаляване на емисиите на парникови газове обаче не са достатъчни за постигането на тази цел.

Докладът, който обхваща периода 2023-2027 г., също така прогнозира, че има 98% вероятност една от следващите пет години да бъде най-горещата в историята и да надмине рекордното покачване на температурата през 2016 г. с 1,28 °C над прединдустриалните нива.


Източник: WMO

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори