Световният океан с нов температурен рекорд през 2020 г.


През 2020 г. имаше спад на парниковите газове, отделени в атмосферата на Земята – пряко следствие на пандемията от COVID-19  и намаляването обема на пътуванията и други дейности. Но това се оказа недостатъчно, за да спре опасното затопляне на Световния океан. Всъщност, подробни измервания показват, че през изминалата година температурите му, до дълбочина от около 2 км., са достигнали най-високата си точка, измервана до този момент!

Данните за това нежелано покачване на температурите идват от екип учени от Китайската академия на науките. Те са получени чрез обобщаване и анализ на суровите данни от всички регистрирани устройства за наблюдение в Wolrd Ocean Database – дългогодишен проект, посветен на събирането и международния обмен на данни за Световния океан, разполагащ с голям брой технически средства за наблюдение.

Спрямо 2019 г. Световният океан е погълнал с 20 зетаджаула ( 20 000 000 000 000 000 000 000 джаула) повече топлина – достатъчно енергия, за да закипи водата в 1,3 милиарда  чайника, всеки съдържащ по 1,5 л. вода!

Над 90% от излишната топлина, породена от глобалното затопляне се поглъща от океаните. Макар и огромни, океаните не са бездънни и безкрайни – прекомерното поглъщане на топлина започва да им се отразява. Сред наблюдаваните промени е увеличаването на солеността на водата в едни региони и намаляване в други – промяна, която сама по себе си е способна да разруши цели екосистеми.

Рискът не е само за океаните и техните обитатели – по-горещите океани и  атмосфера водят до по-интензивни валежи по време на бури, особено при урагани, което увеличава риска от големи наводнения. Самите бури също стават по-силни.

Учените посочват, че каквито и мерки за борба с глобалните климатични промени да се предприемат занапред, трябва да се вземе предвид факта, че океаните вече са погълнали огромно количество топлина.


Източник: Upper Ocean Temperatures Hit Record High in 2020

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори