Метаболитната хирургия като лек за диабет тип 2


Учени от Кралския колеж в Лондон, заедно с техни италиански колеги, обявиха резултатите от дългосрочно клинично проучване, засягащо използването на метаболитна хирургия като средство за борба с диабет тип 2. Те сочат, че тя е по-ефективна от досега използваните лекарствени средства и други мерки за борба с болестта.

Метаболитната (наричана също и бариатрична) хирургия е оперативен начин за лечение на болестното затлъстяване. Страдащите от това състояние хора трайно не могат да отслабнат чрез диети и физическа активност, и имат индекс на телесната маса 35 или по-висок. Бариатричната хирургия силно ограничава възможностите за прием (и усвояване) на храна.

Проучването е продължило 10 години и е обхванало 60 пациента, които са били в напреднал стадии на диабет тип 2 поне 5 години преди началото му. Данните от него показват, че почти 40% от пациентите, претърпели хирургическа операция, са успели да поддържат ремисия на диабета за целия 10-годишен период, без допълнително да приемат лекарствени средства.

Прибягването до метаболитна хирургия в тежките случаи на диабет тип 2 има и други положителни страни – в сравнение с досега съществуващите средства за борба със заболяването, хирургията води до по-добър общ метаболитен контрол, по-добра бъбречна функция и като цяло по-добро качество на живот.

Окуражени от тези данни, учените считат, че на този тип хирургическа операция може да започне да се гледа като на едно напълно приложимо и реално средство за обратимо лечение, особено на по-тежките случаи на болестта.

Подобен напредък в лечението на болестта ще е от огромно значение, особено за западните общества, при които диабетът е сред водещите причини за заболеваемост и смъртност.


Източник: Metabolic surgery versus conventional therapy in type 2 diabetes

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори