Озоновата дупка се затваря благодарение на усилията на човечеството


През 1987 г., десетилетия след като учените бяха открили, че съдържащите се във фреона хлорофлуоровъглероди (CFCs) са отговорни за безпрецедентно унищожаване на озоновия слой на Земята, нациите по света решиха да прекратят използването им. Макар и много закъсняла, мярката вече дава резултат, както сочат нови данни на NASA!

30 години след спирането на употребата на CFCs, NASA публикува резултатите от наблюдение чрез сателит на атмосферата над Антарктика, където озоновия слой беше изтънял в най-голяма степен. Данните са подробни и сочат, че от 2005 г. насам изчерпването на озона е намаляло с 20%.

 

Това са наистина чудесни новини…, но картината е далеч от розова. Възстановяването на озоновия слой е мъчително бавен процес и според учените пълното изчезване на причинената от дейността на хората озонова дупка ще стане не по-рано от 2060 г., може би дори 2080 г. Можем само да се надяваме, че този пример ще накара човечеството по-често задружно да решава проблемите си. Също и по-рано да се вслушва в думите на учените…


Източник: Geophysical Research Letters

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори