Няма връзка между аутизма и ваксинирането, сочи поредно проучване


„Докато истината си обуе ботушите, лъжата може да обиколи половината свят.“ – цитат, приписван на Марк Твен.

Преди почти 20 години, в едно печатно издание се появи информация, че ваксините, съдържащи веществото, тимерозал (използвано като консервант), водят до появата на аутизъм при децата.

Тази информация бързо притесни ужасно голям брой хора и вестта за нея се разнесе като горски пожар. Тревогата се оказа напразна – изследването не е следвало строго научни методи, резултатите не са били представителни и самото публикуване е било меко казано прибързано.

Но злината беше сторена и тази псевдонаучна новина отприщи отпор срещу ваксините по цял свят, последиците от който са забележими и днес.

През годините бяха направени множество проучвания, концентрирани върху това да докажат или отрекат дори и най-малкото съмнение за подобен страшен страничен ефект. За щастие такъв не беше открит нито един път.

Това се потвърждава отново, от най-новото изследване, проведено от Калифорнийския университет.

В рамките му са изследвани голям брой макаци резус. На група от тях е давана ваксина, съдържаща количествата тимерозал като в оригиналната ваксина, на друга група – ваксина, която не съдържа въпросното вещество и на контролна група макаци е поставен просто физиологичен разтвор.

Независимо от поставените ваксини, всички групи животни са показали нормално социално поведение, без ни най-малка следа от аутизъм. В допълнение на това е направен клетъчен анализ на малкия мозък, амигдалата и хипокампуса – дяловете от мозъка, които със сигурност се променят при аутизъм.

Когато науката говори, рационално мислещите хора се вслушват във фактите. Анти-вакс движенията, които за щастие у нас не са чак толкова силни, са не само излишни, но и откровено опасни за здравето на децата ни. А когато става дума за тях, не бива да се вземат решения, които са на база само на голословните твърдения на публични личности или на издания, които често нямат никаква връзка с науката…

Източник: http://www.pnas.org/content/112/40/12498

Снимка: Flickr

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори