Нов вид вятърни турбини произвеждат електричество без витла!


На много места по света вятърните турбини са обичайна гледка, с огромните си, въртящи се от вятъра витла. Испанска компания обаче има идея за нов вид вятърни турбини, при които няма нужда от витла!

vortexcampo1

vortexcampo

Наречена Vortex Bladeless, новата турбина би променила поне част от познатия пейзаж. Как новата турбина генерира електричество? Чрез вибрации.

Vortex Bladeless се накланя постоянно напред-назад под въздействието на поривите на вятъра около високото ѝ тяло. В основата на колоната има алтернатор, който преобразува механичното трептене в електричество. За да може конструкцията да трепти оптимално при различните скорости на вятъра,еластичността ѝ се контролира от вградени във вътрешността ѝ магнити.

Новия вид турбина има както предимства, така и недостатъци спрямо обикновените. Определено са плюсове фактите, че електроенергията, произвеждана от нея е с около 40% по-евтина спрямо тази от стандартните турбини, както и че е напълно безшумна. Недостатък е, че една такава турбина произвежда с около 30% по-малко енергия от обикновените. Това обаче може да бъде компенсирано относително лесно, чрез разполагането на такива турбини по-нагъсто – нещо, което не е проблем, предвид липсата на витло.

Компанията-производител планира първите  по-малки модели, с мощност от 4 kW да бъдат предложени на пазара още идната година, а през 2018 да започне предлагането на индустриален модел, с по-голяма мощност.

 

Източник: http://www.vortexbladeless.com/home.php

Снимки: Vortex Bladeless

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори