Учени откриха ново агрегатно състояние и то е по-странно от всяко друго!


Обикновено материята около нас може да бъде наблюдавана в едно от четирите основно агрегатни състояния: твъдро, течно, газообразно и плазма. Освен тях, при условия, включващи крайно ниска температура и/или крайно висока плътност, могат да бъдат наблюдавани и други далеч по-екзотични състояния, като например Бозе-Айнщайнова кондензация , неутронно дегенерирала материя и някои други. Но сега учени откриха дори по-странно състояние на материята, считано доскоро за невъзможно. Запознайте се със свръхтвърдото тяло!

Два независими един от друг екипа обявиха, че са получили състояние на материята, при което тя има едновременно свойствата на твърдо и течно тяло. В това си състояние материята има собствена форма и определена подреденост на атомите, като твърдо тяло. В същото време притежава и свръхфлуидност – способността да протича през тесни пространства без триене. Наистина странно агрегатно състояние!

Възможността за съществуване на свръхтвърдо тяло теоретично е предсказана още към края на 60-те години на миналия век, когато руски физици са посочили, че изотоп на хелий-4 може да има двойствена природа – едновременно като твърдо тяло и като течност. Но досега никой не бе успял реално да създаде материя от подобен вид.

Постижението на учените от Масачузетския технологичен институт и Федералния технологичен институт в Цюрих със сигурност ще трябва да бъде проверено щателно и от други учени преди откритието им да бъде официално потвърдено. Но както изглежда, природата винаги е готова да ни поднесе поредната изненада за разгадаване!


Източници: https://arxiv.org/abs/1610.08194https://arxiv.org/abs/1609.09053

Снимка: T-L. HO ET AL/PHYSICAL REVIEW LETTERS 2011

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори