Нова ваксина предлага многократно по-добра защита срещу рак на маточната шийка


Учени от Лондонският университет Queen Mary разработиха нова ваксина против човешкия папиломен вирус (HPV), предпазваща срещу 9 различни типа на вируса. От тях 7 са най-честите причинители на рак на маточната шийка.

Новата ваксина предлага многократно по-добра защита от сега съществуващата, която предпазва само от 2 вида HPV, причиняващи този вид рак.

Проведени са международни клинични тестове, в които са взели над 14 200 жени, на възраст 16-26 години. Резултатите показват, че ако незаразеното с HPV население се ваксинира с Gardasil 9 – името на новата ваксина – то около 90% от случаите на рак на маточната шийка в световен мащаб могат да бъдат избегнати! Освен това тя предлага висока степен на защита и срещу други видове рак, сред които рак на вулвата, вагината, ануса и гърлото.

Най-доброто време за поставянето на подобна ваксина е 12-13 годишна възраст, но специалистите считат, че може да бъде поставяна и на 25-45 годишни жени, като част от медицински преглед.

Ракът на маточната шийка е четвъртия най-често срещан вид рак при жените. Всяка година от него се разболяват над 500  000 и умират 250 000.

Ваксината Gardasil 9 вече е лицензирана за използване в САЩ и се работи по одобряването ѝ във Великобритания и други страни.

Източник: http://esciencenews.com/articles/2015/02/19/new.hpv.vaccine.offers.greater.protection.against.cervical.cancer.current.vaccine

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори