Откриха живот на едно от най-негостоприемните места на Земята


Извършвайки сондаж на дълбочина почти 1 км. в Шелфовият ледник Филхнер в Антарктида, учени откриха нещо, което не предполагаха, че ще бъде там. Живот!

Водите под мястото на сондажа са обвити във вечен мрак, отдалечени са на 260 км. от открития океан, а температурата им е -2.2°C — дори учените трудно могат да си представят, че на подобно място ще има устойчив живот. Но ето, че такъв все пак има.

Новооткритите организми обитават единичен по-голям камък и са неподвижни — гъби и други, вероятно непознати досега. Това прави откритието дори още по-странно, защото на място като това, дори подвижните организми ще трябва да положат много усилия, за да откриват постоянно хранителни вещества, които са в оскъдица. А за неподвижни това би трябвало да е многократно по-трудно.

Обикновено в открития океан дълбоководните неподвижни организми разчитат на постоянния приток от нови хранителни вещества, бавно потъващи от по-горните водни слоеве. Но тук от повърхността ги дели почти километър плътен лед.

Друг вариант е, че съществуват подводни течения, които доставят нови хранителни вещества от по-богати области на океана. Но изхождайки от знанията за теченията в този региони, учените изчисляват, че най-близките води, в които може да протича фотосинтеза може да са на 1500 км.

Възможно е и организмите да извличат хранителни вещества от топенето на ледниците или от просмуквания на метан. Но за да установят това, учените трябва вземат образци от тях – нещо, което меко казано, е предизвикателство, предвид местонахождението им.


Източник: Frontiers in Marine science

Снимка: Dr Huw Griffiths/British Antarctic Survey

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори