Неврочип в помощ при мозъчни заболявания


Изследователи от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана разработиха затворена система за невромодулация върху чип, наречена NeuralTree, която открива и облекчава симптомите на различни неврологични заболявания.

Системата използва меки имплантируеми електроди за извличане и класифициране с висока точност на широк спектър от биомаркери от данни на пациенти и от животински модели на различни неврологични заболявания.

NeuralTree разполага със сензорна решетка с висока резолюция и нискоенергиен процесор за машинно обучение.

Устройството е наистина малко – едва 3,48 mm2 – и е способно да открива по-широк спектър от симптоми в сравнение с предишни устройства, които са фокусирани главно върху откриването на епилептични пристъпи. Алгоритъмът му за машинно обучение е обучен върху набори от данни от пациенти с епилепсия и Паркинсон, като точно класифицира предварително записани невронни сигнали и от двете категории.

NeuralTree е важна стъпка към по-ефективни, гъвкави и мащабируеми невронни интерфейси за неврологични разстройства, който ще доведат до сериозен напредък в борбата със сериозни неврологични заболявания.


Източник: U. Shin et al., „NeuralTree: A 256-Channel 0.227-μJ/Class Versatile Neural Activity Classification and Closed-Loop Neuromodulation SoC,“ in IEEE Journal of Solid-State Circuits, vol. 57, no. 11, pp. 3243-3257, Nov. 2022, doi: 10.1109/JSSC.2022.3204508.

Снимка: Alain Herzog

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори