Невролози успяха да обърнат симптомите на аутизъм!


Аутизмът е едно от заболяванията, което изглежда се причинява от множество и разнообразни генетични причини. Това затруднява неимоверно борбата с него. Но сега учените считат, че са на път да могат да премахнат симптомите на аутизъм поне при една от разновидностите му.

При около 1% от аутистите заболяването им в голяма степен е предизвикано от липсата на специфичен ген, наречен Shank3. Той е от ключово значение при развитието на мозъка. Учени от MIT обявиха, че са успели да обърнат част от симптомите на аутизма, чрез включване на гореспоменатия ген.

Опитите са проведени върху възрастни лабораторни мишки, което прави успеха още по-впечатляващ. Обикновено се счита, че младият мозък е по-пластичен и с него би било по-лесно да се постигнат видими резултати. И това наистина е така. Но в конкретният случай учените демонстрират, че дори и мозъка на възрастен индивид притежава пластичност в достатъчна степен. След включването на Shank3, мозъците на опитните животни са се „преокабелили“ и са започнали да функционират в много по-голяма степен като при индивиди, които не страдат от аутизъм.

Откриването на още генетични причини за аутизма и разработката на подобни техники за лечение, може един ден да се окаже така търсенето лечение на болестта.

Източник: http://news.mit.edu/2016/neuroscientists-reverse-autism-symptoms-0217

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори