Вече знаем защо това удивително животно е така издръжливо!


Бавноходките, наричани още водни мечки са микроскопични безгръбначни създания, на които описания като удивителни и неунищожими пасват най-добре. Живеещи в смразяващ студ и изпепеляващ пек; високо в планините и дълбоко под водата; оцеляващи дори в условията на космически вакуум; способни да издържат на чудовищни количества радиация – те сякаш са организми, способни да се справят с всяка една ситуация. А сега учените вече знаят малко повече за това, как го правят!

Учени от Токийският университет публикуваха изследване, проведено върху най-издръжливия вид сред бавноходките – Ramazzottius variornatus. Резултатите от него показват, че те са развили изумително добри техники за оцеляване.

Извършеният ДНК анализ е показал, че в генома на бавноходките се съдържат повече антиоксидантни ензими и поправящи ДНК гени, отколкото в което и да било друго животно. Те също така съдържат уникален за вида им протеин, наречен Dsup. Той се свързва към ДНК и осигурява своеобразен щит дори срещу най-неблагоприятни въздействия, като космически вакуум или големи дози радиация, като запазва структурата на ДНК непокътната.

Разгадаването на защитата на бавноходките може да се окаже доста полезно – при проведени опити с култури от човешки клетки, в които е трансплантират протеин Dsup, учените са установили, че това е повишило устойчивостта им към радиация с 40%! Откритието е с важни последици за плановете за овладяване на космическото пространство, където излагането на космическа радиация е сред най-големите рискове.


Източник: ww.nature.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори