От NASA обявиха за вероятно потвърждение за наличието на воден океан на Европа!


На току-що провела се пресконференция учените от NASA обявиха, че благодарение на космическия телескоп Хъбъл разполагат със снимки, на които може да се види, че спътника на Юпитер – Европа – изхвърля водни струи с височина от 200 километра! Откритието, ако бъде потвърдено, е от изключителна важност, защото учените от десетилетия теоретизират, че под ледената кора на Европа, която на места достига до 100 километра, се крие океан от течна вода, чието количество е неколкократно по-голямо, от това на водата на Земята.

europa02-photoa-plumes1042x1042-160919

 

На горната снимка, направена през януари 2014 г., се виждат едни от потенциалните изригвания вода, разположени приблизително на около 7 часа.

Европа се счита за едно от местата в Слънчевата система, което е най-вероятно да предлага условия за потенциален живот. Огромното количество течна вода би било добре изолирано и с температура, която би направила живота, такъв, какъвто го познаваме, възможен. Проблемът обаче би бил как учените да успеят да преодолеят дебелата ледена кора, за да могат да изследват дали във водата има най-малкото микроорганизми.

Ако обаче на Европа има достатъчно чести случаи на подобни изригвания на вода, то учените може да успеят да изследват дълбините на Европа, без реално да се спускат там. Достатъчно е, използвайки космически апарат, да преминат през едно такова изригване и да съберат част от изхвърлената вода, която след това да изследват подробно.

През 2018 г. по план трябва да бъде изстрелян телескопът Джеймс Уеб. Той ще притежава детайлност на изображенията, далеч надминаваща тази на Хъбъл и учените може да го използват, за да потвърдят и изследват наличието на подобни водни изригвания. Ако те бъдат потвърдени, то Европа ще бъде втората луна в Слънчевата система, на която да има такава активност. През 2005 г. космическият апарат Касини засече наличието на водни изригвания на Енцелад – една от луните на Сатурн. От NASA вече обмислят подготовката на бъдеща мисия към Европа.

Живеем във времена на вълнуващи открития, а Европа може би скоро ще промени из основи нашите представиза мястото ни във Вселената!


Източник: www.nasa.gov

Снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори