Прекалената самоувереност често стои в основата на недоверието към основни научни истини


Според ново проучване, извършено от учени от САЩ, хората, които оспорват основни научни истини, като например климатичните промени, ваксините или Големия взрив, обикновено надценяват познанията си по същите тези въпроси.

В рамките на проучване на участниците са зададени редица фактологични въпроси. Онези от тях, които са отговорили правилно на по-голям брой от тях, като цяло са били по-склонни да се съгласят с научния консенсус по повечето от разглежданите теми. От своя страна, отговорилите неправилно на много фактологични въпроси, обикновено са смятали, че разбират добре разглежданите научни теми и много по-често не са били съгласни с тях.

Например много от тези, които през юли 2020 г. са заявили, че „със сигурност няма да си поставят ваксина“, са отговорили неправилно на въпроси за това как се разпространяват вирусите и как действат ваксините, но след това са заявили, че смятат, че имат „задълбочено разбиране“ за това как ще действа ваксината COVID-19.

Изследването хвърля светлина върху това, защо някои широки образователни кампании, свързани с важни научни области, имащи пряко отношение върху ежедневния ни живот, невинаги са успешни, въпреки подчертано фактологичния си подход и лесния достъп до подробна информация.

„Тъжен факт е, че обществото ни се върна към епоха, в която усещането на много хора за това кое е вярно се ръководи повече от убежденията на хората около тях, отколкото от упоритата работа на учените, които използват доказателства, за да проверят своите хипотези“, казва Стивън Сломан, съавтор на изследването и професор по когнитивни, лингвистични и психологически науки в университета Браун.

Никой не обича да му казват, че е невежа по какъвто и да било въпрос, но може би осъзнаването на това, че всеки от нас е такъв в немалко области, е първата стъпка към това да изградим у себе си способността да можем безпристрастно да приемаме проверените факти и произтичащите от тях научни истини, дори те да не съвпадат с досегашните ни знания или убеждения…


Източник: Science Advances

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори