На този ден Розета пое на историческа мисия


На този ден през 2004 г. космическият кораб Розета бе изстрелян на историческа мисия.

Целта на това дръзко космическо приключение бе кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. Розета трябваше да пътува 10 години в космическата пустош, да открие леден къс движещ се с огромна скорст, да навлезе в орбита около него и да спусне на повърхността му апарат, който да направи първото меко кацане върху комета в историята на човечеството! 10 дълги години учените, работещи по проекта не знаеха дали и каква част от мисията ще се изпълни успешно. И тогава, в късната есен на 2014 г. настъпи наистина исторически момент!

Rosetta_lift-off

Розета не само успешно откри и се установи в орбита около кометата, но и успя да изстреля спускаемия модул Филе, който се приземи върху този чужд свят, остатък от ранните дни на Слънчевата система!

Не всичко мина по план. Спускането не протече идеално и Филе се приземи в неизгодна за слънчевите му панели позиция. Това доведе до бързото изчерпване на батериите му и необходимостта Филе да премине в режим на хибернация продължил дълги месеци. Но въпреки това, мисията бе повече от успешна. Учените вече получиха огромно количество данни и от двата апарата. Анализът на тези данни ще ни помогне да разберем произхода на собствения си свят и на другите светове в Слънчевата система.

Наистина историческа мисия, на която е безценно, че сме съвременници!

Прогресът на мисията Розета можете да проследите по-подробно, следвайки множеството материали, публикувани в За Науката.

Снимка: ESA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори