Най-дългото звездно затъмнение във Вселената


Слънчевото затъмнение макар и добре изучено,  е винаги интересно явление, което всеки от нас с малко повече късмет е наблюдавал поне веднъж в живота. Но по природа това е кратко явление… поне тук, на Земята. Не така обаче е навсякъде във Вселената.

Астрономи обявиха, че са отрили най-продължителното слънчево… или по-скоро звездно затъмнение във Вселената. То е в звездната система TYC 2505-672-1, отдалечена на около 10 000 светлинни години от нас.

Системата се състои от двойка звезди, тип червен гигант, които са в късните етапи на живота си. Едната от тях е оградена с голям диск от материя. Поради голямата отдалеченост на двете звезди една от друга, минават 69 години, преди едната да затъмни другата, но когато това се случи, периодът, наблюдаван от наша гледна точка, продължава… 3 години и половина!

Изчисленията са направени на база съществуващите астрономически данни за тази относително близка (по космически мащаби) звездна система.

Към момента дори и най-мощните ни телескопи не биха могли да различат двата обекта един от друг. Но с напредъкът на технологиите може би при следващото звездно затъмнение, което ще е през 2080 г., това ще е възможно.

Източник: http://motherboard.vice.com/read/astronomers-discover-the-universes-longest-known-stellar-eclipse

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори