Наночастици в очите дават възможност за нощно зрение


Често супергероите по филмите имат способността да виждат идеално дори в пълен мрак. Но сега учени от Училището по медицина към Масачузетския университет обещават да направят това напълно реално, използвайки специални наночастици, инжектирани в очите.

В рамките на работата си учените са провели опити с лабораторни мишки. Техните очи, както и на много от останалите бозайници, са способни да виждат предимно светлина с дължина на вълната между 400 и 700 нанометра. Светлината, близко до инфрачервения (ИЧ) спектър е в рамките от 750 нано- до около 1,4 микрометра.

За да могат мишките да виждат и в ИЧ спектър, учените са инжектирали в очите им специални наночастици, съдържащи редкоземните елементи ербий и итербий. Те са способни да преобразуват нискоенергийните фотони на ИЧ светлина в светлина с по-висока енергия, която на свой ред е видима за окото. След това мишките са подложени на различни поведенчески тестове, които биха могли да изпълнят успешно единствено ако виждат в ИЧ спектър.

Засега е рано да се очаква, че такива частици скоро ще бъдат инжектирани в човешки очи. Но лабораторните опити показват, че и след 10 седмици у мишките не се забелязват никакви негативни последици за организма, предизвикани от чуждите частици в организма им. Можe би един ден очите ни ще могат да виждат нощното небе по един по-богат начин при това без помощта на външно оборудване.


Източник: Mammalian Near-Infrared Image Vision through Injectable and Self-Powered Retinal Nanoantennae.

Снимка: Egoreichenkov Evgenii / Shutterstock / The Atlantic

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори