Най-ярката гама експлозия за всички времена


Астрономи оповестиха резултатите от изучаването на най-ярката наблюдавана досега гама експлозия, която е осветила Млечния път по-силно от всичко друго.

Гама експлозиите са най-енергийните експлозии във Вселената. Смята се, че те са причинени от колапса на масивни звезди или от сблъсъка на две неутронни звезди. Експлозията произвежда сноп гама лъчи, които са способни да пропътуват милиарди светлинни години, пътувайки с близка до светлинната скорост.

Чисто статистически, експлозии с такъв огромен мащаб се случват веднъж на хиляди години. Напълно възможно е засечената експлозия да е първата с подобна сила в цялата история на човешката цивилизация. Според учените разликата между нея и „обикновена“ космическа експлозия е все едно да сравним светлината на една лампа… с тази на цялото осветление на голям стадион.

Наречена GRB 221009A, експлозията е отдалечена от нас на около 2 милиарда светлинни години. Около нея има и озадачаващи учените подробности. Така например, би следвало да се очаква, че звездата, родила подобна експлозия, ще се разкъса и част от материята ѝ ще бъде изхвърлена в околното пространство. Но нищо подобно не е наблюдавано. Според учените е възможно това да е така защото е съществувала масивна звезда, която веднага след края си се е превърнала в черна дупка, която от своя страна е погълнала повечето от остатъчния материал.

Откритието е важно за увеличаване на знанията ни за тези високоенергийни събития  и ролята им във Вселената.


Източник и снимки: ESA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори