Откриха най-старите фосили на Земята


Палеонтолози откриха доказателство за живот в скали, чиято възраст е над 3,7 милиарда години. Ако откритието бъде потвърдено от научната общност, това ще превърне тези вкаменелости в най-старите на Земята и ще донесе промени в научното разбиране за произхода на живота.

Скалите, в които се намират находките всъщност са изкопани преди около 4 години в Гренландия. Досега учените са били предпазливи и не са писали за откритието си, тъй като са искали да го проверят възможно най-щателно.

01FOSSIL2-superJumbo

Фосилите, описани от учените са т. нар строматолити – слоести образувания, получени от натрупани отложения от микроорганизми. Находката е датирана на 3,9 – 3,7 милиарда години, което прави тези организми с над 220 милиона години по-стари от досегашната най-стара находка, която също е строматолит.

01FoSSIL1-superJumbo

Преди обаче находката да бъде официално обявена за най-старата, откривателите ѝ ще трябва да водят тежка битка с останалата научна общност, която със сигурност ще гледа под лупа всяко едно доказателство. Една от причините за такова предпазливо отношение е, че се знае, че строматолити се получават от дейността на бактерии, които по еволюционната стълбица са достатъчно развити. А това означава, че корените на живота ще трябва да се търсят още по-назад в най-ранните дни на Земята. Това обаче поставя началото на живота в период, за който се знае, че условията на Земята са били меко казани адски – океани са изпарявани заради чести сблъсъци с метеорити, голяма част от земната повърхност е под формата на лава, и не на последно място – вследствие на гигантски сблъсък с гигантски космически обект част от Земята е изхвърлена в космоса, за да се превърне в нашата Луна.

Животът обаче има свойството да оцелява и при най-неблагоприятните условия, а както досегашните данни подсказват – вероятно и е възникнал при такива…


Източник: www.nature.com

Снимки: Allen Nutman

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори