Година по-късно пациентът претърпял най-сложната трансплантация на лице изглежда като нормален човек


През август миналата година лекари от New York University Langone Medical Center проведоха най-сложната трансплантация на лице, правена някога. Извършена от над 100 души и продължила 26 часа, тя позволи на жестоко обезобразеният от пожар Patrick Hardison да има много по-нормален вид. А сега година по-късно прогресът е дори още по-невероятен!

face-transplant

Обезобразен през 2001 г., Patrick Hardison с години изпитва големи затруднения при дишане и се нуждае от специална тръба в трахеята си. Нормалното му хранене също е невъзможно, тъй като не е способен да отвори достатъчно устата си. Слухът му е подпомаган от протези, а липсата на клепачи бързо е уморява очите му, водейки до силни зрителни смущения и проблеми със съня. За щастие всичко това вече е в миналото.

В изминалата година след успешната трансплантация на лице, пациентът е претърпял още 4 по-малки операции, имащи за цел да донагласят новите му клепачи и уста, и да премахнат тръбите за дишане и хранене. Тялото му не е отхвърлило новата тъкан – резултат от внимателния първоначален подбор на донор, извършен от лекарите и стриктното спазване на предписанията им за избягване на всякакви дразнители, които биха предизвикали отхвърляне. Възстановяването му е забележително – зрението му се е върнало до степен, при която той вече може да шофира и работи през деня, а новите му клепачи вече позволяват да спи по-добре нощем; възстановена е възможността му да се храни самостоятелно.

pat_hardison_driving_july_2016

Макар рискът от отхвърляне на новото лице все още да е реален, лекарите считат, че година след операцията той е много по-нисък. Hardison ще се възстановява още години наред, но да бъде наблюдаван подобен прогрес само след година, е просто невероятно окуражаващо по отношение на възможностите на съвременната медицина да подобрява живота на хората.

Първата лицева трансплантация бе направена през 2005 и оттогава в световен мащаб са направени едва няколко десетки подобни операции. Сложността им на изпълнение, трудностите при намиране на подходящ донор и не на последно място – високите цени – несъмнено възпрепятстват по-бързото превръщане на тези операции в по-рутинни. Но въпреки тези трудности, прогрес има и той е нищо по-малко от забележителен!


Източник: www.popsci.com

Снимки: NYU Langone Medical Center; NYU Langone/Alexandra Ossola

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори