Измериха най–слабото гравитационно привличане


Физици успяха да измерят най–слабото гравитационно поле, засичано досега, в експеримент, който може да се окаже от голяма помощ в търсенето на обединена теория на физиката.

Бидейки една от четирите основни сили, известни на физиката — силно и слабо ядрено взаимодействие, електромагнетизъм, гравитационна сила — единствено гравитацията засега не може да бъде обхваната от т.нар. Стандартен модел, който описва как останалите 3 сили взаимодействат на елементарните частици. Но новият експеримент, проведен от учени от Виенския университет, може да промени това.

В рамките на експеримента учените са успели да измерят гравитационното привличане между две златни зрънца с големина от едва 2 милиметра. За целта те са създали миниатюризирана версия на т. нар. Торзионна везна — устройство, служещо за измерване на малки сили, чрез установяване ъгъла на усукване на еластична нишка.

Установеното по този начин гравитационно привличане между двете зрънца е изключително малко — 9 х 10 -14 нютона —, но учените се надяват със следващи подобрения на апаратурата да могат да повторят измерванията между 1000 пъти по–малки тела.

Разбирането на проявленията на гравитационното привличане в такива малки мащаби, ще позволи на учените да проверят още веднъж Стандартния модел и — може би — най–сетне да опишат как точно гравитацията пасва в него.


Източник: Westphal, T., Hepach, H., Pfaff, J. et al. Measurement of gravitational coupling between millimetre-sized masses. Nature 591, 225–228 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03250-7

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори