Черна дупка препуска с главозамайваща скорост из Вселената и астрономите не знаят защо


Астрономи откриха черна дупка, движеща се с необяснимо висока скорост.

Черната дупка се намира на около 230 милиона светлинни години от Земята, в галактиката J0437+2456. Тя е 3 милиона пъти по-тежка от Слънцето, но се движи със скорост от 177 000 км/ч., което озадачава учените.

Отдавна е теоретизирано, че този тип звездни обекти могат да се движат, но астрономите рядко имат късмета да наблюдават това. Причината е, че за да се задвижи нещо толкова масивно, като черна дупка, е необходима също толкова голяма сила, която да го приведе в движение.

Едната вероятност, която те допускат, е, че наблюдават новородена черна дупка, създадена от сливането на други две. Невъобразимо големите сили, които се раждат в този бурен миг, могат да накарат новата черна дупка да „отскочи“ и да поеме своя устремен бяг из Вселената.

Другата е, че все още невидима за астрономите черна дупка въздейства на наблюдаваната и двете са в своеобразен космически танц, роден от гравитационното им взаимодействие.

Каквато и да е причината, наблюдението на редки космически събития, като това, дава възможност на учените на разберат още по-добре силите и механизмите, стоящи зад създаването и определящи поведението на едни от най-загадъчните космически обекти.


Източник: A Restless Supermassive Black Hole in the Galaxy J0437+2456
Dominic W. Pesce1,2, Anil C. Seth3, Jenny E. Greene4, James A. Braatz5, James J. Condon5, Brian R. Kent5, and Davor Krajnović6Published 2021 March 12 • © 2021. The American Astronomical Society. All rights reserved.
The Astrophysical Journal, Volume 909, Number 2 Citation Dominic W. Pesce et al 2021 ApJ 909 141

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори