Телескопът Джеймс Уеб ще покаже най-дълбоките снимки на Вселената, правени досега


Администраторът на NASA Бил Нелсън заяви в сряда, че на 12 юли тази година агенцията ще разкрие „най-дълбокото изображение на нашата Вселена, правено някога“, благодарение на новия космически телескоп Джеймс Уеб.

На 24 януари 2022 г., телескопът Джеймс Уеб пристигна на местоназначението си, отдалечено на 1,5 млн. километра от Земята. Изминалите месеци след това бяха необходими, за да се настроят прецизно 18-те огледала на телескопа, образуващи съвкупност от едно голямо 6,5-метрово огледало. Но сега вече сложното съоръжение е готово за работа.

Телескопът ще изследва обектите в Слънчевата система, както и атмосферите на извънслънчеви планети, обикалящи около други звезди. Освен това, благодарение на невероятната си чувствителност, той ще може ни покаже светлината на едни от първите звезди във Вселената, поглеждайки по-назад от всеки друг подобен уред преди него.

Понастоящем най-ранните космологични наблюдения датират в рамките на 330 милиона години след Големия взрив, но с възможностите на новия телескоп астрономите вярват, че лесно ще подобрят рекорда.

Освен дълбоката снимка на космоса, от NASA ще покажат и първата спектроскопия, направена от телескопа,  на извънслънчева планета.

Спектроскопията е инструмент за анализ на химическия и молекулярния състав на далечни обекти, а спектърът на планетата може да помогне да се характеризира нейната атмосфера и други свойства, като например дали има вода.

Данните ще бъдат представени на живо в YouTube канала на NASA, на 12 юли, в 17:30 наше време:

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори