Международната космическа станция вече има алтернатива за управлението на курса си


Товарният космически кораб „Cygnus“ на Northrup Grumman извърши успешно коригиране на курса и височината на Международната космическа станция (МКС). След 2011 г. и досега за тези цели се използваше товарния кораб „Прогрес“, дело на Федералната космическа агенция на Русия  (Роскосмос).

Cygnus включи двигателя си за около 5 минути, което време  беше достатъчно за корекция орбитата на МКС. Засега това е само опит, но положителния му резултат идва в точното време.

Наличието на алтернативни възможности за осигуряване на задвижване на МКС излезе на преден план като проблем след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари 2022 г. След санкциите, наложени на Русия от САЩ и други държави, които са част от консорциума за космическата станция, генералния директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин открито заплаши, че Русия може да отдели модулите си за корекция на курса от МКС и това да предизвика неконтролируемото ѝ падане. Руската информационна агенция РИА Новости дори стигна до там, да публикува компютърно създадена анимация, която показваше как модулите се отделят.

Ролята на руските двигатели, използвани до момента, е да се включат за контрол при по-динамични събития, като например скачване с космически кораб. Неотдавна компанията SpaceX също намекна, че в бъдеще нейните капсули Dragon също биха могли да бъдат адаптирани така, че да изпълняват подобна роля при нужда.


Източник: news.northropgrumman.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори