Най-детайлната снимка на далечна звезда


Използвайки 4-те телескопа, образуващи Много големия телескоп (Very Large Telescope) на Европейската организация за астрономически изследвания в южното полукълбо (ESO), астрономи успяха да направят най-детайлната снимка на далечна звезда и да научат повече за еволюцията на звездите, потвърждавайки теориите си.

Звездата, червен гигант, е наречена π1 Gruis и светлината от нея пътува до нас за цели 530 години. Тя е в последните фази от живота си като звезда, преди окончателно да се превърне в планетарна мъглявина. Но преди да се случи това, учените използваха един от най-мощните астрономически инструменти, за да научат повече за фазата ѝ като звезда.

На снимката се вижда зърнестата структура на повърхността на звездата – нещо, което е в съответствие с теориите, описващи повърхността на големите звезди.

Звездите използват конвекция (пренос на топлината в следствие движението на молекулите) за пренос на енергията. Учените предполагаха, че големите звезди, като π1 Gruis, трябва да имат малък брой конвективни клетки, които обаче са много по-големи от тези, на по-малките звезди. За сравнение, конвективните клетки на нашето Слънце са широки около 2000 км., а на π1 Gruis – 120 000 000 км. Новите наблюдения потвърждават точно теориите на астрономите, с което правим поредна стъпка към по-пълното разбиране на космоса.


Източник и снимка: www.eso.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори