Най-мащабното генетично изследване търси причините за безсънието


В търсене на точните гени, отговорни за появата на безсъние, международен екип учени, редом с компанията 23andMe, проведе най-мащабното генетично изследване досега.

В рамките на изследването е направен генетичен анализ на 1 310 010 души!

Една част от данните са получени от Биобанката на Великобритания, а останалата – от компанията  23andMe, занимаваща се с генетични изследвания и биотехнологии. Това е и най-голямото генетично изследване, правено досега.

Първите данни от изследването сочат, че има поне 956 различни гена, свързани с нарушението на съня. Също така, са открити сходства между набора гени, отговорни за безсънието и тези, обуславящи състояния като депресия и тревожност.

Тъй като броят гени е голям, а отделното влияние на всеки един от тях вероятно е слабо изразено, разгадаването на този „пъзел“ със сигурност няма да е лесно. Но учените се надяват, че научавайки повече за точната комбинация от гени и начина, по който те въздействат на качеството на съня, ще могат в даден момент да предложат и адекватно лечение на това болестно разстройство на съня, от което страда около 30% от световното население.


Източник: www.technologyreview.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори