Най-голямото безгръбначно животно на всички времена


Учени откриха вкаменелости от най-голямата досега многоножка – с големината на автомобил!

Древното членестоного, родственик на днешните многоножки и стоножки, е открито на плаж в Северна Англия и оценката на възрастта му е, че е на около 326 милиона години – повече от 100 милиона години преди изобщо да започне ерата на динозаврите.

С дължината си от 2,7 метра и тегло от около 50 килограма, създанието, наречено Arthropleura, понастоящем е най-голямото известно безгръбначно животно на всички времена – титла, която досега се държеше от малко по-„дребните“ морски скорпиони (около 2,5 метра).

Това е едва третата откривана вкаменелост от този вид.

Големите размери на Arthropleura отчасти се свързват с по-високото съдържание на кислород в атмосферата по онова време. Но според учените това само по себе си не е достатъчно – вероятно, то е приемало и по-голямо количество хранителни вещества, макар към момента все още да не е ясна какво е било точното естество на храната му. Известно е, че през този период в листната маса е имало доста хранителни ядки и семена, но е напълно възможно животното да е се е хранило и с други безгръбначни, а също и с неголеми земноводни.


Източник: The largest arthropod in Earth history: insights from newly discovered Arthropleura remains (Serpukhovian Stainmore Formation, Northumberland, England), Journal of the Geological Society (2021). DOI: 10.1144/jgs2021-115

Снимки: Neil Davies; Daniel Zoboli

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори