Китайски инженери представиха най-бързия хуманоиден робот в света


Китайски инженери от компанията Unitree Robotics представиха най-бързия хуманоиден робот в света, демонстрирайки едновременно скорост и баланс.

Роботът H1, във версията си Evolution V3.0, счупи досегашните рекорди за скорост на двукраки роботи, като същевременно демонстрира забележителна стабилност, дори когато се отклони от курса.

В интересен видеоклип, публикуван неотдавна, роботът е представен да върви със скорост от около 12 km/h, като според твърденията на компанията той има потенциал да достигне скорост от почти 18 km/h.

Това, което отличава H1, обаче, е забележителната му способност да запазва равновесие при външни смущения. В предишно демонстрационно видео инженер се опитва да дестабилизира робота, като го рита със сила. H1 бързо се възстановява, като без усилие регулира стъпването си, подобно на реакцията на човек. Това постижение е възможно благодарение на усъвършенствания дизайн на робота, който разполага с три степени на свобода в бедрата и по една в коленете и глезените.

Роботът притежава сложна сензорна система, която му осигурява постоянно 360-градусово картографиране на заобикалящата го среда, към което се добавят и данните от фронтално монтирана камера за преценка на разстоянията. Всичко това му позволява безпроблемна навигация.


Източник и снимка: Unitree

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори