Тези мрави лекуват ранените си!


Според всеобщата представа стойността на отделния индивид при мравките е близко до нулева. Той е просто частица от огромна колония и лесно може да бъде заменен. Един вид мравки обаче с готовност ни показват колко много може да грешим! Запознайте се с Megaponera analis – мравките…, които лекуват болните си!

Megaponera analis са вид африкански мравки, отличаващ се с относително малобройни колонии, състоящи от няколкостотин , до няколко хиляди мравки. Характерна тяхна особеност е, че са доста войнствени и мравуняците често изпращат групи мравки, които нападат термитници, откъдето отвличат термити и ги докарват обратно в мравуняка, за храна. Този начин на живот обаче има своята цена – често при сраженията между мравки и термити, първите търпят сериозни наранявания, немалко от които могат до доведат до смърт на отделните мравки. Но, както се оказва, Megaponera analis имат уникален начин да предпазят войниците си. Те разполагат… с лекари!

От по-ранни наблюдения учените са знаели, че здрави мравки съпровождат ранените от бойното поле до мравуняка. Но досега никой не беше надничал вътре. А сега, с помощта на инфрачервени камери, най-сетне те са успели да надникнат в тайния им свят.

Спасителните процедури започват със самото спасяване на ранените от бойното поле. Там мравките, изгубили по 2 крайника, се свиват на удобна за пренасяне „топка“ и се оставят да бъдат занесени в мравуняка от спасителните екипи. Тези с повече откъснати крайници и по-тежки наранявания отказват спасяване и умират на бойното поле.

Веднъж донесени обратно в мравуняка, ранените мравки минават лечение, което се състои в това раните им да бъдат облизвани от здрави мравки, понякога в продължение на много минути.

Този прост на вид акт, чувствително повишава шансовете им за оцеляване. Чрез наблюдение учените са установили, че една ранена и нелекувана мравка има около 80% шанс да загине от инфекция. При лекуваните този процент силно се свива, до едва 10%.

Откритието е изключително любопитно за биолозите, тъй като в природата изключително рядко може да се наблюдава лекуването на рани на един индивид от друг, без значение за кой животински вид става дума. Учените предполагат, че Megaponera analis са развили това необичайно поведение, тъй като колониите са им относително малки и не могат да си позволят големи загуби на жива сила.


Източник и снимка: www.livescience.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори