Изолирани в атомен бункер, тези мравки развиват свое собствено общество


Изследователи съобщиха за необичайно място за появата на мравешка колония – атомен бункер.

Преди няколко години, когато учените от Варшавският интитут по зоология с музей изучават зимуващи прилепи в изоставен атомен бункер, те изненадващо се натъкват и на колония горски мравки (Formica polyctena). Това предизвиква интересът им, защото колонията е процъфтяваща в условията на постоянно ниски температури, пълен мрак и липса на каквато и да било храна в бункера.

Колонията се е образувала от мравки, случайно паднали през 5-метрова вентилационна тръба, излизаща на повърхността. Човек би очаквал, че останали без храна и светлина, и без възможност да се върнат обратно, падналите мравки са обречени. И те наистина са.., но не и преди да създадат една необичайна колония!

Оказва се, че колонията е изградена изцяло от мравки-работнички и в нея липсват както царица, така и мъжки мравки. Това обаче не е попречило на работничките да започнат строежа на мравуняк, който вече покрива площ от 3 х 1 метра!

Тъй като няма източник на храна, всяка попаднала в бункера мравка работи докато умре от глад. При подобни условия е оправдано да се очаква, че дори да се формира колония, тя няма да е особено дълготрайна. Но изглежда, че постоянният приток на нови мравки, падащи през вентилационната тръба е достатъчен, за да позволи не само възникването, но и трайното съществуване на колонията. Открита през 2013 г., тя за пореден път показва, че живота винаги намира начин да оцелее, дори и когато всички шансове са срещу него.


Източник: jhr.pensoft.net

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори