Увеличаване на случаите на морбили в Европа: Необходими са спешни действия за увеличаване на броя на ваксинираните


Случаите на морбили (дребна шарка) се увеличават в цяла Европа — тревожна тенденция, която може да продължи и през следващите месеци. Предупреждението идва от скорошен доклад на Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC).

Според данните в доклада увеличението се дължи на няколко фактора, водещите сред които са:

  • Нисък обхват на ваксинация: Много европейски държави не са достигнали критичния процент от 95% ваксиниране, необходим за ефективно блокиране на предаването на морбили.
  • Увеличаване на пътуванията: заболяването може да се разпространи лесно чрез международни пътувания, а епидемиите в други части на света представляват значителен риск за Европа.
  • Сезонен пик: Случаите на морбили обикновено достигат своя пик през зимата и пролетта, а през следващите месеци може да се наблюдава още по-голямо увеличение.

Морбили е силно заразно и потенциално опасно заболяване, чиито усложнения варират от ушни инфекции и пневмония до енцефалит (оток на мозъка) и дори смърт. Кърмачетата, малките деца и хората с отслабена имунна система са особено уязвими към сериозни усложнения.

ECDC дава следните препоръки за намаляване опасността:

  • Увеличаване на имунизационния обхват до минимум 95%. Подобен минимален праг е от ключово значение за спиране на разпространението на морбили.
  • Провеждане на силни кампании за общественото здраве, за да се повиши осведомеността на общностите за значението на ваксинацията.
  • Лесен достъп до ваксини: Премахването на пречките пред ваксинирането, като например финансови и организационни, е от съществено значение, за да се гарантира, че всеки има възможност да се ваксинира.
  • Целенасочено информиране: Идентифициране и достигане до неваксинирани групи от населението, включително деца и възрастни, с целеви кампании за ваксиниране.
  • Засилване на надзора: Ранното откриване и съобщаване на случаи на морбили е от съществено значение за овладяване на огнищата и предотвратяване на по-нататъшното им разпространение.

Морбили може да се предотврати чрез ваксинация и ние разполагаме с инструменти за контрол. Чрез предприемането на решителни и навременни действия за подобряване на имунизационния обхват и засилване на мерките за обществено здраве, можем да защитим себе си и нашите общности от това опасно и потенциално смъртоносно заболяване.


Източник: ECDC

Снимка: Dave Haygarth

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори