Мозъчно сканиране неродени бебета помага в борбата с различни болести


Благодарение на нова технология, лекарите в Кралския колеж в Лондон вече са способни да сканират мозъка на бебе, още докато то е в утробата!

Традиционните ЯМР скенери разчитат на отделни снимки, от които след това се създава триизмерен образ. Проблемът при тях  е, че заснеманият обект трябва да бъде неподвижен, а това определено не е приложимо за заснемане на зародиш, постоянно движещ се в утробата.

С помощта на нова технология, за първи път лекарите са способни да правят сканиране по време на движение, да виждат отделните нервни връзки по време на образуването им в мозъка на бебето и да описват връзките между тях в своеобразна карта, наричана конектом.

Тази карта дава възможност на специалистите да разберат какво точно се случва в мозъка и да свържат всичката информация, с която разполагат. Това ще позволи потенциални проблеми или заболявания да се забележат още преди раждането, някои от които иначе могат да се проявят години след него.

Новата техника ще е от особена полза за преждевременно родените бебета, които са по-податливи на смущения в неврологичното си развитие. Аутизъм, синдром на липса на вниманието и церебрална парализа, са сред заболяванията, за които лекарите се надяват да забележат опасността още на много ранен етап и да вземат съответните мерки.

Източник: http://www.euronews.com/2015/02/24/mapping-the-unborn-baby-s-brain-to-better-combat-disease/

Снимка: Human Connectome Project

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори