Мозъчен имплант наблюдава нараняванията на мозъка, след което се разгражда


Учени от Вашингтонският университет демонстрираха впечатляваща нова технология, чието развитие може да помогне хора с мозъчни наранявания.

Те създадоха нов вид мозъчен имплант, който за определен период следи как се възстановява мозъка, а когато вече не е необходим… просто се разгражда, без да остави никаква следа!

Новият имплант изпраща записаната информация по безжичен път, до съответното устройство за наблюдение, където тя може да бъде анализирана. Това го прави много по-безопасно решение от сегашните системи, които разчитат на свързването на жици към мозъка, което от своя страна носи риск от инфекции, кървене и възможни алергични реакции.

Имплантът е с големината на зрънце ориз и засега е изпробван върху лабораторни плъхове. При опитите той е поставян под кожата, в горната част на главата и е бил способен да измерва температурата и вътремозъчното налягане, след което да ги изпрати безжично до стандартни уреди за наблюдение.

Имплантът е все още в началната фаза от тестовете, но учените са оптимистични, че достатъчно скоро ще могат да достигнат и фаза при която да се извършват клинични изпитания върху хора.

Източник: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature16492.html

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори