За първи път сканираха човешки мозък, повлиян от ЛСД


ЛСД е едно от най-популярните психоактивни вещества и през десетилетията след откриването му, въпреки преследването от закона, си остава популярно сред хора на изкуството и в други среди, заради силните си халюциногенни ефекти, които понякога отприщват творческото у тях. Макар ЛСД да няма токсичен ефект върху организма, промяната, настъпваща в мозъка след приемането дори на единична доза е меко казано, със забележими последици. Но досега не беше ясно какво точно е проявлението на психоактивното вещество. Ново изследване най-сетне хвърля повече светлина върху това.

Изследователи от Кралския колеж в Лондон направиха мозъчно сканиране на доброволци, приели доза ЛСД (в името на науката, разбира се). В експериментът са взели участие 20 души. Те са минали през две мозъчни сканирания – веднъж след приемането на 0.075 mg ЛСД, и втори път след приемането на плацебо. Резултатите са много интересни!

С получените изображения изследователите за първи са били в състояние да видят кои части от мозъка са активни, когато човек е под въздействието на ЛСД. Оказва се, че след поемането на халюциногена, хората буквално виждат света на коренно различен начин! Докато при нормален човек визуалната информация се обработва от зрителния кортекс, то след поемането на ЛСД към тази обработка започнат да се включват и много други части на мозъка, които поначало нямат нищо общо с това.

lsd-brain-scan

Вероятно именно на това свързване на различни части от мозъка и на нарушаване на връзките между други,  се дължат силно изразените ефекти на ЛСД.


Източник: www.pnas.org

Снимки:  Imperial/Beckley Foundation; Bells Richard

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори