Нов мек робот имитира движението на гъсеница


Нов мек робот може да пълзи като гъсеница, като използва топлина, за да контролира формата и посоката си. Роботът може да намери приложение в области като медицината и селското стопанство.

Мекият робот се състои от два полимерни слоя, които реагират по различен начин на топлина. Долният слой се свива при нагряване, докато горният се разширява. Модел от сребърни нановлакна, вграден в горния слой, действа като нагревател, който може да се включва и изключва чрез прилагане на електрически ток.

Чрез контролиране на това кои части от нановлакната се нагряват, изследователите могат да накарат робота да се огъва по различни начини, което му позволява да се движи напред или назад. Те могат също така да контролират колко топлина се прилага, което влияе на това колко бързо и колко далеч се движи роботът.

Изследователите от Държавния университет на Северна Каролина и Университета на Киото са се вдъхновили от биомеханиката на гъсениците, които използват локални извивки в телата си, за да се придвижват или избутват.

Мекият робот би могъл да има потенциални приложения в области като медицината, където би могъл да се движи в сложна среда вътре или извън тялото. Той би могъл да бъде полезен и в селското стопанство, където би могъл да пълзи през посевите, без да ги уврежда.

Изследователите планират да усъвършенстват своя дизайн, като добавят сензори и задвижващи механизми, за да направят мекия робот по-автономен и по-чувствителен.


Източник и снимки: ScienceAdvances; NC State

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори