Космическият телескоп Джеймс Уеб откри екзопланета с ужасяващи облаци


Космическият телескоп на NASA Джеймс Уеб откри екзопланета (извънслънчева планета) с едни от най-екстремните метеорологични условия, наблюдавани някога. Планетата, известна като VHS 1256 b…, има облаци от пясък и желязо, които се въртят със свръхзвукова скорост!

VHS 1256 b е гигантска планета, която обикаля около две звезди, отстоящи на около 40 светлинни години от Земята. Тя е приблизително 11 пъти по-масивна от Юпитер и има повърхностна температура от около 1000 ºС. VHS 1256b се намира около четири пъти по-далеч от звездите-домакини, отколкото Плутон от Слънцето, което означава, че една нейна година се равнява на 10 000 земни.

Планетата е наблюдавана от камерата за близък инфрачервен спектър (NIRCam) и инструмента за среден инфрачервен спектър (MIRI) на телескопа, които могат да надникнат в атмосферата ѝ и да измерят химическия ѝ състав.

Изследователите установиха, че планетата има дебел слой облаци, които покриват по-голямата част от повърхността ѝ. Тези облаци не са съставени от вода или лед, а от прахови частици, съставени предимно от силикати и желязо. Праховите частици се нагряват от двете слънца и създават мощни ветрове, които могат да достигнат скорост до 2000 километра в час.

Изследователите откриха и следи от водна пара и въглероден оксид в атмосферата на планетата, което предполага, че тя може да се е формирала далеч от звездите си и с течение на времето да е мигрирала навътре.


Източник: WEBB Space Telescope

Снимка: NASA, ESA, CSA, Joseph Olmsted (STScI)

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори