Машина за кошмари


Много хора изпитват тревога и дори страх от перспективата да се появи истински изкуствен интелект. Заигравайки се с тези страхове и в духът на популярния Хелоуин, учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха… машина за кошмари.

Системата се базира на изкуственият интелект на Google – DeepDream – който още миналата година демонстрира способността да разбира изображенията, които „вижда“ и на тяхна база да създава свои собствени интерпретации, някои от които граничат с изкуство. Способностите на ИИ в това отношение се развиват много бързо и учените от MIT ги използваха по необичаен начин.

Те са създали система, която е в състояние да разбира показваните ѝ изображения, след което да прави свои собствени интерпретации, имащи една основна цел – полученото крайно изображение да бъде плашещо, дискомфортно и смущаващо хората.

Използвайки система за самообучение, базирана на невралните мрежи, ИИ е научил някои популярни теми, свързвани с предизвикването на неприятни асоциации у повечето хора – призраци, зомбита, чудовища, кланици, запустели мрачни имения -, след което на база създадената представа е започнал да променя всяко подадено му изображение така, че да го направи наистина неприятно и страховито.

Убедете се сами!

 

louvre_inferno

tokyo_frightnight

nightmare-face

nightmare-mit

nightmare-building

kermit-original

Кошмарите продължават на http://nightmare.mit.edu/, където са подредени по различни категории.

Експериментът обаче не е самоцелно забавление на учените. Част от целите му са да се хвърли повече светлина защо хората има едни или други страхове и дали с помощта на машините можем да научим как да се освободим от част от тях…


Източник и снимки: nightmare.mit.edu

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори