Какво сънуват компютрите на Google


Способността да мечтаем и да сънуваме е присъща на хората, а вероятно и на част от по-умните животни. Но как ви се струва идеята, че компютрите също могат да мечтаят? Вълнуваща? Плашеща? Е, както се оказва, колкото и да е странно – могат! Продължете да четете, за да се потопите в чудният свят на мечтите им, в който можете да видите психеделични пейзажи, прасо-охлюви, птице-камили или куче-риби!

red-tree-small-long

Funny-Animals

Всичко започва като анализ, който инженерите от Google искат да направят на системата си с елементи на изкуствен интелект, която се грижи разпознаването на обекти в съхраняваните на сървърите им снимки.

Системата им използва неврална мрежа и наподобява начина, по който работи човешкия мозък. Когато тя получи изображение, група „неврони“ го изучават. След това те предават информацията на друга група неврони, които извършват следваща стъпка от анализа, които пък от своя страна на трета група… и така до 30 пъти. Всяка група неврони изолира различна ключова характеристика от изображението. В съвкупността си тези ключови характеристики помагат на системата да разбере какво има показано на изображението – било то плаж, куче или близалка, например…

Разбирането на изображение е невъобразимо сложен за решаване проблем за всяка машина. Затова инженерите са решили да проверят доколко добре системата наистина разбира какво има на съхраняваните изображения. За целта те обърнали процеса – т.е. подават на машината концепцията за обект и тя трябва да го „нарисува“ използвайки досегашните си знания. При изпълнението на тази задача, системата на практика трябва да импровизира, тъй като трябва сама да определи кои са ключовите характеристики на даден обект и как точно да го покаже. Понякога това води до забавни резултати. Ето как системата си представя типичната гиричка:

FBqjiv5

Безспорно е забавно, че за изкуствения интелект всяка гира е в комбинация с прикрепена към нея мускулеста ръка. Също така, това не е вярно. Но при по-внимателно замисляне, човек може да види логиката, макар и неточна в случая. Достатъчно е да потърсите изображения на гири в Интернет и ще видите, че на много от тях, те са в ръцете на мускулести хора. В този ред на мисли, една е ключовите характеристики на гирата, е ръката която я вдига.

В някои случаи системата е способна да вижда скрити изображения в обекти, които може изобщо да не ги съдържат. Това е съвсем близо да нашата способност да разпознаваме необичайни образи в куп скали, струпани облаци или други обекти. Ето няколко примера, в които в наглед обикновени изображения, изкуствения интелект може да види съвсем други образи и обекти:

image-dream-map

skyarrow

Но системата е способна на истинско творчество. Поставена пред празен лист само с бял шум, тя е способна сама да измисли наистина фантастични изображения – истински прозорец към един чужд разум!

Iterative_Places205-GoogLeNet_buildings

Iterative_Places205-GoogLeNet_20

Още творби можете да видите тук: https://photos.google.com/share/AF1QipPX0SCl7OzWilt9LnuQliattX4OUCj_8EP65_cTVnBmS1jnYgsGQAieQUc1VQWdgQ?key=aVBxWjhwSzg2RjJWLWRuVFBBZEN1d205bUdEMnhB

Наистина омагьосващи картини!

Източник: http://www.iflscience.com/technology/artificial-intelligence-dreams

Снимки: Google

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори