Лекари спасиха гръбнака на жена с помощта на 3D принтер


Индийски лекари извършиха сложна 10-часова операция на увреден гръбнак и успяха да го възстановят чрез имплантирането на изкуствен гръбначен прешлен, създаден чрез 3D печат!

Извършената операция е първа по рода си в страната.

Изкуственият прешлен е от титан и е създаден с помощта на специален 3D принтер. Поставянето му е било наложително, защото гръбнака на пациента е бил силно увреден вследствие на тежка форма на туберкулоза. Болестта е била засегнала първия, втория и третия цервикални прешлени, правейки невъзможно поддръжката на черепа и долната част на гръбначния стълб.

Тежкото увреждане вече е било причината за изкривена стойка, слабост в крайниците и неволево килване на главата. Ако това положение е било оставено без лечение, то да е довело до смърт на пациента. Но благодарение на лекарите от болницата в Гургаон това е било успешно избегнато чрез поставянето на титаниев имплант в гръбнака.

Преди да пристъпят към създаването на титаниевия прешлен, лекарите са направили сканиране на тялото, като по този начин са създали точен компютърен модел на бъдещия прешлен. След това с помощта на дизайнерски екипи от Индия, САЩ и Швеция, са проведени много предварителни тестове, докато накрая е създаден окончателния прешлен, готов за имплантиране в тялото.

Според лекарите, животоспасяващата операция не би могла да бъде осъществена успешно, ако не са разполагали с технологията за 3D печат. Очаква се жената да се възстанови напълно в рамките на две седмици, след което да се завърне към обичайния си живот.


Източник: www.hindustantimes.com

Снимка: Sanjay Kumar Pathak

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори