Откриха физическото местоположение на съзнанието


Изследователи от Медицинското училище на Харвард обявиха, че за първи път имат по-голяма яснота, кои дялове на мозъка са пряко отговорни за съзнанието.

Точното определяне на източника на човешкото съзнание е загадка, с която учените се борят от векове и досега нямаше ясни данни, които да ни подскажат кои дялове на мозъка са отговорни за него.

Но новото изследване показва, че съзнанието най-вероятно е свързано с три обособени дяла в мозъка. За първи път е установена връзка между дял от мозъчния ствол, свързан с възбудата и два дяла от мозъчната кора, отговорни за осъзнаването.

За да установят това, учените са провели изследване върху пациенти с различни мозъчни травми. 12 от пациентите са били в кома, а други 24 са били в съзнание. След това учените са направили карта на мозъчната им активност, за да разберат защо въпреки нараняванията си, някои пациенти остават в съзнание, а други – не. Допълнително от това и двете групи пациенти са сравнени с мозъчната карта на здрав човек.

Данните показват, че хората, при които областта, известна като рострален тегментум е увредена, най-често са в състояние на кома. Допълнително от това е установено, че тази област е свързана и с две други области – предната инсулата и сингулатния кортекс. Изглежда, че в комбинацията си тези три области от мозъка в голяма степен са отговорни за съзнанието ни.

Макар резултатите да са двойно проверени чрез последвало мозъчно сканиране на нови 45 пациента, ще са необходими още проучвания, преди откритието да бъде окончателно потвърдено. То би било важна крачка към по-доброто разбиране за това, кое ни прави съзнателни същества, а също така може да бъде от полза и при лечението на различни мозъчни травми, водещи да кома или вегетативно състояние.


Източник: www.bidmc.org

Снимка: Human Connectome Project

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори