„Невъзможен“ двигател се оказва работещ при тестове на NASA


От NASA публикуваха изследване, показващо, че тестов образец на изцяло нов тип електромагнитен двигател действително работи, макар да изглежда, че нарушава третия закон на Нютон!

Идеята за двигателя, познат под името EmDrive е представена за първи път преди почти 20 години от Roger Shawyer. По същество, двигателят представлява кухо конусовидно тяло, във вътрешността на което се излъчват микровълни. И точно тук идва очевадното нарушение на третия закон на Нютон, според който силата на действието е равна на силата на противодействието. Защото EmDrive генерира тяга… БЕЗ от камерата да изтича каквото и да е вещество!

Идеята е странна и макар да дава обещание, че с такъв двигател космическите кораби могат да се придвижват на практика без никакво гориво, приемането ѝ не е лесна работа, поради очевидното ѝ несъответствие с приетите и проверени физични закони. Но както се оказва, понякога природата може да бъде по-изненадваща и от най-развинтеното въображение!

mdrive

С цел веднъж завинаги да разберат, дали такъв двигател изобщо би могъл да работи, екип от NASA прекара не малка част от 2016 г. в построяването на максимално прецизен прототип, който да бъде изпробван и да бъде обект на възможно най-пълни измервания. Сега, когато резултатите от опита са онлайн, немалка част от учените с изненада научават, че всъщност… двигателят работи!

Данните показват, че тестовият модел  е в състояние да произвежда 1,2 милинютона тяга на киловат електроенергия. Което може да изглежда малко, но подобна постоянна тяга може да направи достъпен дори и дълбокия космос, а едно пътуване до Марс би могло да се сведе от много месеци, до около 70 дни. Освен това, в текущият опит учените дори не са търсили максимална производителност на двигателя.

Объркването при учените идва от факта, че всъщност към момента няма теоретично обяснение как и защо този двигател е в състояние да генерира тяга. Към момента има 2 теории, предлагащи някакво обяснение, но и двете са нестандартни сами по себе си и са далеч от общоприети.

Според първата от тях двигателят работи заради осцилиращи микровълнови фотони във вакуумно квантово поле. За да е вярна тази теория обаче, трябва да се приеме, че мястото на всяка частица е предварително и твърдо определено  – нещо, което е в пълно противоречие с квантовата механика, която вече познаваме.

Втората теория е, че фотоните в кухината взаимодействат помежду си и се самоунищожават. Това, комбинирано с коничната структура създава дисбаланс между фотоните от двете страни, което води и до появата на тяга.

Ясно е, че ще трябва да бъдат проведени още и още изследвания, докато стане ясно защо този „невъзможен“ двигател все пак работи. Но самата възможност вече да разполагаме с придвижване, което да направи далечните космически пътешествия реалност, е много, много вълнуваща!


Източник: https://drive.google.com/file/d/0B7kgKijo-p0ibm94VUY0TVktQlU/view

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори