Кометата на Розета се е образувала от две по-малки комети


Миналата година, когато космическия апарат Розета приближи кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, учените и света с изненада видяха, че тя има необичайна форма, съвсем грубо напомняща пате. Но защо изглеждаше по този начин? Никой не можеше да даде задоволително обяснение. Поне досега.

ezgif.com-optimize

След близо година анализ на данните, постъпващи от камерите на Розета, учените считат, че вече имат такова. Тайната на необичайната форма? Розета е рожба на две по-малки комети, слели се в едно.

За потвърждение на тези изводи, учените са изследвали слоевете на кометата в двете й обособени части. Анализът на данните е показал, че слоевете в двете части са различни. Поради тази причина, учените са на мнение, че вероятно в началото на образуването на Слънчевата система, две малки комети, движещи се с ниска скорост от вероятно само няколко метра в секунда, са се сблъскали леко. С течение времето двете тела са се слели и превърнали в кометата, която познаваме днес.

За поне още две други комети се предполага, че са продукт на подобни процеси, но нито една от тях не е изучена така добре както 67Р.

Източник: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature15511.html

Снимки: ESA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори