Нова инсталация успешно извлече кислород от „лунен пясък“


Учени от подразделение на Европейската космическа агенция в Нидерландия създадоха иновативно съоръжение, способно да извлича кислород от симулиран лунен пясък.

При работата си учените не са използвали оригинален лунен пясък, но на база знанията за него са създали негов земен аналог.

Образците от лунен пясък, донесени от космическите мисии потвърждават, че в него има заключени 40-45% кислород, като част от общото му тегло. Но тъй като този кислород е свързан под формата на оксиди в различни минерали, той не е достъпен за незабавно използване.

За да го извлекат, учените използват специален технологичен процес, при който поставят пясъка в метален съд, заедно с разтопени соли на калциев хлорид, служещи за електролит и го загряват до 950°C. При тази температура пясъкът все още е в твърдо състояние.

След това те пускат електрически ток през сместа, което води до извличане на кислорода от пясъка. Като страничен резултат се получават и различни метални сплави, които биха намерили приложение.

Разработката на подобен метод може да се окаже от голямо значение при бъдещите мисии до Луната. Възможността да се извлича кислород от околната среда ще е от полза както за бъдещите лунни бази, така и като една една от най-важните съставки за ракетно гориво.


Източник: ESA

Снимка: Beth Lomax

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори