Картофите биха могли да растат на Марс


Изследователи от Международния център за картофа обявиха резултати от проведено изследване, целящо да провери дали картофите биха могли да оцелеят и растат… на Марс.

В проведеното изследване през последната 1 година в специална херметична камера са създадени условия, максимално наподобяващи марсианските – продължителност на деня, атмосферен състав и температура. Самите картофи са захранвани с вода, богата на хранителни добавки за растенията

Година по-късно учените могат да споделят, че както се оказва, картофите са сред растенията, които имат реален шанс да виреят в суровите марсиански условия! Резултатите от изследването ще са полезни и по отношение на родната ни планета, защото могат да покажат как да се отглеждат картофи при неблагоприятни условия на околната среда.

Пореден случай, при който онова, което доскоро считахме за научна фантастика и можеше бъде видяно в книги и филми като „Марсианецът“, се оказва съвсем достижимо и реално.

Кадри от контейнера, в който се провежда експеримента могат да бъдат наблюдавани на адрес: http://potatoes.space/mars/live-video.html


Източник: http://potatoes.space/mars/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори