И на Ганимед има вода!


Само ден след откритието, че на спътника на Сатурн – Енцелад – има вода, учените от НАСА откриха вода на още едно небесно тяло в Слънчевата система! Този път това е Ганимед, най-големия естествен спътник в Слънчевата система, обикалящ около Юпитер.

Откритието идва от наблюдения, извършени от космическия телескоп Хъбъл. Той е заснел сияния около Ганимед, потвърждаващи отдавна съществуващата теория за наличието на вода и по-специално, на океан под повърхността.

Макар че 70-те години на миналия век учените предполагат, че е възможно да има подземен океан, досега те просто не разполагаха с достатъчно данни, за да са сигурни в това. Чрез Хъбъл учените са успели да съберат данни от над 7 часа наблюдения. Те са обърнали специално внимание на сиянията, забелязани в тънката атмосфера на луната. Те се пораждат от взаимодействието между заредени частици и атмосферата. Сами по себе си, тези сияния не са гаранция за наличието на океан. Но когато има такъв, той е в състояние да промени поведението им. Тъй като океанът е солен, следователно и електропроводим, той задържа сиянията в много по-стабилна орбита, от тази която биха имали при отсъствието му. И наистина – наблюденията показват че сиянията се отклоняват само с 2 градуса по време на обиколката на Ганимед около Юпитер. Ако на Ганимед нямаше соленоводен океан, то тогава тези сияния биха имали отклонение поне 6 градуса.

hs-2015-09-e-web_print.0

Новото откритие прави Ганимед още по-вълнуващо и интересно място за бъдещи изследвания. Освен вече потвърденият соленоводен океан, той притежава и собствено магнитно поле, а иначе тънката му атмосфера, е богата на кислород.

Дали наличието на океан прави Ганимед годно място за възникване и поддържане на живота? Това все още не е ясно. Данните показват, че океанът се намира на над 160 км. под повърхността. Вероятно е отделен от нея чрез ледени слоеве. Ако е така, то вероятно в него липсват хидротермалните  комини, които биха донесли топлина и са богат източник на минерали, обогатяващи водата. Наличието на хидротермални комини е потвърдено на Енцелад.

Някъде след 2020 Европейската космическа агенция планира мисия до Ганимед и две от другите луни на Юпитер – Европа и Калисто – които също имат водни океани под повърхността. Някога считана за нещо, срещано в големи количества само на Земята, сега водата в течно състояние, както се оказва, е почти навсякъде в нашата Слънчева система, а вероятно и на безброй места във Вселената.

Източник: http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2015/09

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори