Енцелад – още едно място, на което може би има живот


Ново изследване сочи, че ледената луна на Сатурн има активна хидротермална система. Това автоматично превръща Енцелад в място, на което потенциално може да има живот, такъв, какъвто го познаваме.

Още през 2005 космическият апарат Касини засече изхвърляни в космоса струи от водни пари, идващи изпод повърхността на Енцелад. Досега обаче не беше известен произходът на тези пари и дали те изобщо са свързани по някакъв начин с водния океан, криещ се под ледовете, с дебелина над 40 км.

converted PNM file

Екип от учени обаче откри миниатюрни зрънца скала – само 2-8 нанометра, съвсем малко по-големи от човешка ДНК – за които считат, че са се формирали под въздействието на хидротермални комини. Зрънцата са богати на силиций и са много подобни на тези, откривани в пясъка и кварца на Земята, формиращи от хидротермални процеси. Наличието на подобни зрънца, според учените е сигурен признак, че под ледената кора на Енцелад не само има воден океан, но и условията може да са гостоприемни за живот, поради дейността на хидротермалните комини, които дават топлина и обогатяват водата с множество минерали.

Hydrothermal_activity_on_Enceladus

На Земята около такива комини на почти 3 км. дълбочина, са откривани богати и странни екосистеми с множество организми, живеещи в условията на пълен мрак и чудовищно налягане. В немалко отношения те са като извънземни спрямо почти всичко, живеещо на повърхността. Учените смятат че гравитационното привличане на Сатурн помага на океана под повърхността на Енцелад да се загрее поне до 90 градуса по Целзий.

Откритието е важно и вълнуващо и за пореден път разширява кръгозора ни. Все повече и повече изглежда, че няма задълго да останем единственото известно място във Вселената, на е светнала искрата на живота.

Източник: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Cassini-Huygens/Hot_water_activity_on_icy_moon_s_seafloor

Снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори