Иновативна операция, включваща използването на стволови клетки, дава надежда за връщане на зрението


Британски лекари извършиха операция, включваща използването на стволови клетки в опит да създадат лек за слепотата.

Процедурата е извършена върху 60-годишна жена, страдаща от възрастова дегенерация на макулата. При това заболяване е налице намаляване или дори загуба на централното зрение и запазване на периферното. Болестта прави трудно четенето, други дейности, изискващи взиране отблизо, както и разпознаването на лица. Нарушават се и възприятията на цветовете, които започват да изглеждат по-бледи.

Планирано е общо 10 пациента да премината новото лечение. Гореспоменатата жена е претърпяла операцията преди около месец, а първите контролни резултати за това, колко успешно е възстановено зрението ѝ, ще излязат около Коледа.

Използваните стволови клетки ще възстановят  пигментния епител на ретината. Тяхната функция е да подхранват и поддържат фоторецепторите в макулата и по този начин да запазят загубата и влошаването на зрение. При макулната дегенерация именно тези клетки постепенно умират и загубата им води до прогресивно влошаване на зрението.

Макар да е все още рано за окончателни резултати, лекарите са уверени в успеха – първоначалните наблюдения показват, че възстановените клетки вече са на мястото си в организма. Потвърждаването на успеха и последващата разработка на процедурата биха върнали нормалното зрение на огромен брой хора – според проведени изследвания 1 на всеки 10 човека над 65 години страда от някаква форма на дегенерация на макулата.

Източник: http://www.bbc.com/news/health-34384073

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори